Hasselbraam Lego League

Hasselbraam Lego League

Een maand of drie hebben ze aan hun robot gewerkt en hij deed het fantastisch. Tim en Colin (beiden 11 jaar) uit groep 8 van de Hasselbraam in Heerhugowaard zijn dik tevreden.

De Hasselbraam leverde woensdag 21 november één van de zeventien teams die in het gebouw van InHolland in Alkmaar tegen elkaar streden tijdens de Noord-Holland Noordse voorronde van de internationale robotwedstrijd First Lego League. Zestig punten haalde het team van Tim en Colin. ,,Dat is heel veel”, weet Colin.

Strafpunt
De teams moesten hun robot zo bouwen en programmeren dat hij een parcours aflegt en onderweg taken uitvoert als een voorwerp verschuiven of een karretje een duwtje geven dat dan van een helling afrolt. De Hasselbraamse robot deed alles feilloos, maar robots van ander teams liepen nog wel eens vast door stuurfouten. De robot oppakken mocht, maar dan noteerde de jury meteen een strafpunt.

Even buiten het wedstrijdrumoer beoordeelde een andere jury de teams op hun samenwerking en originaliteit. Vanuit het thema ’Into Orbit’ moesten de leerlingen oplossingen bedenken voor een ruimtevaartprobleem. ’Hoe douche je in de ruimte’ had een groep bedacht. Nou gewoon, je voegt ijzer toe aan water en je legt een grote magneet bij het doucheputje. ,,Reuze creatief”, zo oordeelde de jury.

Aan de wedstrijd die in diverse regiorondes wordt gehouden doen leerlingen van 9 tot en met 14 jaar mee uit 91 landen. ’Team Starko’ van basisschool De Schakel uit Alkmaar, de winnaar van woensdag, gaat naar de Benelux-finale. Het doel is om kinderen interesse in techniek bij te brengen. Hogeschool Inholland hoopt daar op termijn student uit te werven. Colin en Tim vonden het programmeren van de robot niet heel moeilijk. ,,Als je het door hebt, valt het best wel mee.”